Bezuinigingen in het openbaar vervoer verminderen de toegankelijkheid in Nederland

In Nederland wordt het openbaar vervoer sterk ingekrompen, wat voor veel inwoners gevolgen heeft voor de toegankelijkheid van essentiële diensten. Uit recent onderzoek blijkt dat reizen met de auto nu consequent sneller is dan met het openbaar vervoer of de fiets, zelfs tijdens de spits. Deze trend wordt toegeschreven aan de voortdurende bezuinigingen op het openbaar vervoer, waardoor veel Nederlanders, vooral op het platteland en in de buitenwijken, moeite hebben om toegang te krijgen tot noodzakelijke voorzieningen.

Gevolgen voor ouderen en kinderen

De bezuinigingen hebben vooral ouderen en schoolgaande kinderen getroffen. Ongeveer 30% van de oudere bevolking heeft het nu moeilijk om ziekenhuizen binnen 30 minuten te bereiken, terwijl 12% geen toegang heeft tot medische zorg binnen 45 minuten.

De situatie is al even zorgwekkend voor jongere generaties. Ongeveer 17 procent van de kinderen moet meer dan 30 minuten fietsen om hun school te bereiken, waardoor gezinnen in gebieden met beperkt openbaar vervoer nog meer onder druk komen te staan.

Baankansen gebonden aan autobezit

De afname van het openbaar vervoer heeft het ook moeilijker gemaakt voor mensen om toegang te krijgen tot banen, vooral in regio’s met een concentratie van lager betaalde banen. Zonder betrouwbaar openbaar vervoer vinden veel mensen een auto nodig om de reistijd te verkorten.

Dit is vooral problematisch voor mensen die zich geen auto kunnen veroorloven, waardoor hun reistijd naar essentiële diensten en werk aanzienlijk langer wordt, zelfs tijdens de spitsuren.

Zuidwest Nederland

De zuidwestelijke regio van Nederland is vooral getroffen door de afnemende transportinfrastructuur. Omdat het openbaar vervoer steeds minder toegankelijk wordt, moeten bewoners in afgelegen gebieden grotere afstanden afleggen voor eerste levensbehoeften zoals boodschappen of scholen.

Afhankelijkheid van de fiets of langer woon-werkverkeer per auto is de norm geworden, wat de groeiende kloof in toegang tot essentiële diensten onderstreept. De afname in transportefficiëntie vraagt om een dringende herbeoordeling van het transportbeleid van het land om ervoor te zorgen dat alle inwoners essentiële voorzieningen kunnen bereiken.

Inspanningen om het openbaar vervoer te verbeteren en diensten toegankelijker te maken zijn cruciaal om deze uitdagingen aan te pakken en ervoor te zorgen dat inwoners – ongeacht hun locatie – toegang kunnen krijgen tot essentiële diensten en mogelijkheden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *